Üzemanyagár csökkenés 2014 december

Folytatódik az üzemanyagárak mélyrepülése, pénteken újabb jelentős ármérséklés jön. –láthattuk a hírt a legtöbb híradóban, illetve írott sajtóban.

Már most is több éves mélyponton járnak az üzemanyagárak, ám pénteken újabb 6-6 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a MOL.

Az újabb mínusszal a 95-ös benzin literenkénti átlagára 335 forintra, a gázolajé 357 forintra mérséklődik. A benzin literenkénti átlagára szeptember elején még 420 forint körül mozgott, az utóbbi három hónapban több mint 80 forinttal csökkent. A benzin ára több éve nem járt 330 forint körül, legutóbb 2010 november elején kellett 335 forintot fizetni egy literért. A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára szintén évek óta nem volt 360 forint körüli, utoljára 2011 június végén került 360 forintba.

A MOL legutóbb épp ma változtatott az árakon, a 95-ös benzin literenkénti árát 9, a gázolajét pedig 7 forinttal csökkentette.

Bár a nyersolaj ára most egykori csúcsának felét sem éri el, a hazai (nagyobbrészt adókból összeadódó) üzemanyagárak nem csökkentek ilyen mértékben. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. A mostani árak csupán mintegy 25%-kal kedvezőbbek. Legalábbis a mérsékeltebb díjszabású kutakon, ugyanakkor fontos azzal is számolni, hogy az egyes kutak árai között akár literenkénti 20-30 forintos áreltérések is adódhatnak. Így nemcsak a tankolás idejére, hanem helyére is ajánlott figyelni, autópályák mentén például nemigen érdemes üzemanyagot vételezni.

tankolas1Meddig tankolhatunk “alacsony” árakon

Én személy szerint, 357 forint/literért tankoltam pénteken, a kúton, és valóban nem emlékeztem az elmúlt években hasonlóan „alacsony” árakra. Mint ahogyan az a cikkből is kiderül, 3 és fél éve volt ilyen áron a gázolaj. További árcsökkenéseket jósolnak. A kérdés, hogy meddig csökken az üzemanyag ára, illetve még az is, hogy 1 vagy akár 3 év múlva milyen áron lesznek az üzemanyagok….