Telekocsi élménybeszámoló pár alkalom után

Eljött az ideje annak, hogy én is elmondhatom magamról, hogy kipróbáltam a telekocsi jeligére hallgató szenzációs kezdeményezést. Jelenleg még csak autósként próbáltam ki. Eddig három alkalommal négy utast sikerült találnom a legnagyobb magyar telekocsi rendszerben.

Először is, ahogy megszületett az ötlet, hogy kipróbálom, azt kellett eldöntenem, hogy melyik weboldalon kezdem a próbát. Google a barátom, „telekocsi” és az első találatot választottam. Nem gyakori, hogy hosszabb távra megyek autóval és tudom is előre, hogy pontosan mikor, viszont minden nyáron lemegyünk pár alkalommal Balatonra, amit viszont jellemzően előre megtervezünk.

telekocsitelekocsi kicsit máshogy :)

Útvonal:

Budapest – Balatonkenese

A weboldal nagyon könnyen használható, az általunk megadott útvonalra alapból kapunk egy ajánlott árat, amin persze változtathatunk. Itt viszont felhívnám a figyelmet arra, hogy ha köztes beszállási lehetőséget adunk meg, az már kisebb áron fog megjelenni, mint az alapár. amit beállítottunk. Ilyen apróságokra azért érdemes figyelni.

Első Budapest Balaton útra senki nem jelentkezett, mi viszont még aznap este visszaindultunk, így ezt az utat is meghirdettem. Délután jelentkeztek is az útra. Kezdő telekocsis volt, teljesen korrekt volt. pozitív élmény volt. Eljött a második alkalom, szintén meghirdettem egy oda-vissza utat. már pár nappal előtte jelentkezett 2 utas, az egyikük viszont indulás előtti este visszamondta, szerencsére pár órával ezután akadt újabb jelentkező. Itt azért felmerült bennem a kérdés, hogy mennyire tiszta az a dolog, hogy tegyük fel, 5 nappal előre meghirdetem az utat, valaki 4 napig stoppolja, aztán akár utolsó nap lemondja, és ezért nem lett utasom. Tulajdonképpen szankcióval nem jár ez a fajta cselekedet, így teljesen egyszerűen megtehető, viszont mégsem túl etikus. Én személy szerint csak akkor jelentkeznék egy útra, ha az tuti, amíg nem az, addig max. felvenném a kontaktot az autóssal, h elvileg mennék, ha esetleg megtelne a kocsi, nem-e oldható meg valahogy? pl. ötödik utasként stb.

Összegezve:

Szerintem egy nagyon jó kezdeményezés, ami ugyan nem új, szerintem mégis csak most, az utóbbi 1 max. 2 évben vált igazán népszerűvé. Ez azon ritka kezdeményezések egyike, amely minden résztvevőnek előnyös. Az autós úti költsége csökken (ha teljesen nem is, de részben) az utas kényelmesebben és nem ritkán olcsóbban utazhat akár háztól házig, mint ha vasúttal vagy távolsági busszal menne. Pont az egyik utasommal beszélgettünk erről, hogy ha ennyire elterjed a kezdeményezés. akkor a távolsági tömegközlekedési árakat érdemes lenne újra gondolni.

Én tehát a jövőben is használni fogom, autósként mindenképp, de ha úgy hozza a sors, akkor utasként is.