Tankolási szokásaink

…avagy az üzemanyagár változás hatása a magyar autósokra. 2014-őszén pár hét alatt jelentősen lecsökkent a benzin illetve a gázolaj ára. Persze mire ezt e cikket megírom, már jönnek is a hírek november elején, hogy szépen kezd felfelé menni az üzemanyagok ára. Mindenesetre 2-3 hét leforgása alatt, a 95 ös benzin 380 forint / liter körül mozgott a kutakon a dízel ára is leesett 400 forint alá.

kutak

Ilyen áreséseknél mindenki rohan a kutakra, vicces, hogy amikor az első 5 forintos csökkenés volt mindenki rohant tankolni mindenbe, pedig ezt követően körülbelül heti 2 alkalommal újabb árcsökkenés volt a piacon. Ezek a pár forintos ácsváltozások mozgatják igazán a vásárlókat. Szerdától csökken az üzemanyag ára? Szerdán kígyózó sorok lesznek a kutakon. Jövőszerdán megemelik 3 forinttal / liter? Kedden megint csak megy a sorban állás a kutakon.

Magyarországon két nagy csoport van e-tekintetben. Az egyik a „kétezerérttankolós” fajta, aki nem törődik az árváltozásokkal, 10 éve is kétezerért tankolt, most is annyiért, az lényegtelen hogy másfél hét alatt így összességében 10 000 forintért tankol, tehát 5 alkalommal kell egy kutat útba ejtenie. Esetemben a kétezer forintos tankolás még arra sem mindig elég, hogy a sárga lámpa kialudjon.

A másik csoport az, aki mindig teletankol, ha fél alá megy a mutató izzad, remeg, aggódik, hogy mi lesz, ha nem jut el a kútig, igaz hogy ilyenkor akár a hátralévő kiló méterek száma 300-500 km is lehet. Ők azok, akik egy áremelés bejelentéskor, az emelés napja előtt állnak sorba a kúton, hogy még bele tudjanak préselni az amúgy majdnem tele lévő tankba 9 litert.

Vegyünk egy példát 4 forint árváltozás esetén 50 literrel számolva, egy ilyen akciónál spóroltunk 200 forintot. Így ha egy évbe 20 alkalommal tankolunk tele, akkor éves szinten 4000 forintról beszélünk, ezért a 4000 forintért csupán annyit kell tennünk, hogy mindig akkor tankolunk, amikor mindenki más, így garantáltan sorban kell állnunk a kúton fizetésnél, garantáltan nem tervezetten kell kútra mennünk, ami ugye üzemanyagköltség. Persze akik így tesznek, azokat nem lehet meggyőzni semmivel, néha én is úgy érzem, hogy na, most h áremelés előtt tankoltam, kiszúrtam a rendszerrel, és rajtam nem fognak ki. Az igazság az, hogy az üzemanyagért mindig is annyit kell fizetnünk amennyit kérnek érte, és annyit is fogunk, ha nem akkor az csak azért lesz mert már nem bírjuk. Nem rég (pár éve) kiakadtunk a 300 forintos benzináron. most annak örülünk ha 400 körül mozog.