Felkészülés a télre autósként

Sokan a téli autózást egyenlővé teszik azzal, hogy felrakjuk a téli kerekeket és kész. Ennél persze sokkal nagyobb baj az, hogy ha valaki még ezt sem teszi meg, aztán az emiatt bekövetkező kisebb nagyobb koccanásokkal csúcsidőben akár egy órás vagy másfél órás dugóban ácsorgást okoz több száz embernek. Remélhetőleg aki nem vált téli gumira, az csupán azért teszi, mert tisztában van azzal, hogy nem fog autóba ülni akkor, amikor az időjárási körülmények megkövetelnék a téli gumi használatát.

A téli gumira visszatérve véleményem szerint praktikusabb külön felnire szerelni őket. Így megmenekülhetünk a gumisoknál első hóesés bejelentése előtt kígyózó soroktól. Ebben az esetben magunk le tudjuk cserélni a kereket otthon vagy akár a ház előtt, egy kerék kulcs és egy emelő segítségével.  Ekkor könnyedén ellenőrizhetjük a fékek állapotát is, és túlzott elhasználódás esetén gondoskodhatunk a cseréről.

Az akkumulátor ellenőrzéséről korábban már írtam. A bejegyzés itt található: Akkumulátor ellenőrzése. Nem írnám le újból. Csupán hangsúlyoznám, hogy a tél beállta előtt kimondottan fontos, hogy jó állapotú akku legyen autónkban, ugyanis a hideg idő, próbára teszi azt.

Az Őszi téli átvizsgálásnál írtam arról, hogy mire érdemes figyelni. Most a felszerelésekről beszélnék részletesebben, hogy mik azok, amiket célszerű bekészíteni autónkba:

jégkaparó: már 50 forintért is lehet kapni, ha viszont nincs nálunk, várhatunk egy darabig mire a fűtés annyira felmelegíti a szélvédőt, hogy kilátunk…

jégkaparóJégkaparó. Talán a legalapvetőbb eszköz télen az autóban

fagyálló ablak mosófolyadék:  Fontos, hogy cseréljük a nyári mosófolyadékot, ugyanis, fagypont alatt megfagyhat a tartályban illetve a csövekben. Ez egyrészt bosszantó, másrészt költséges is. Egyúttal érdemes megmérni a hűtőfolyadék fagyállóságát is.

jégoldó: Ha kulccsal nyitjuk ajtónkat, akkor mindenképp érdemes beruházni rá, egy fújás és a befagyott zár nyitható 1 percen belül.

Hólánc: ezt persze csak azoknak célszerű bekészíteni, akik olyan helyekre utaznak, ahol a hólánc szükséges lehet vagy éppen kötelező.

hóláncHólánc, vannak helyek ahol kötelező a használata!

Egy kefét vagy valamit, amivel nagyobb hóréteget le tudunk takarítani autónkról, még célszerű bekészíteni